fbpx

EMDR

EMDR står for” Eye Movement Desensitization and Reprocessing”

Når et menneske udsættes for chok eller traumer, lagres disse som en negativ oplevelse i krop og sind, hvilket blandt andet er det der sker ved PTSD (Post Traumatisk Stress Disorder). Denne negative oplevelse kan så blive udløst, når det samme menneske oplever noget i sit liv, der minder om det gamle chok eller traume. Den negative oplevelse kan føles som angst, mareridt, lavt selvværd, ubalancer i følelserne og fysiske symptomer.

Et behandlingsforløb med EMDR kan på en skånsom og effektiv måde fjerne den negative oplevelse, så der igen opnås en god livskvalitet.

EMDR behandling kan ligeledes med rigtig god effekt anvendes på følelsesmæssige tilstande, der udspringer af den stress, vores arbejde og/eller privatliv kan give os i nutiden.

En lille historie vi plejer at bruge over for vores klienter, er den om manden i den røde hjemmestrikkede trøje:

”Hvis du for 10 år siden gik over fodgængerovergangen på H.C. Andersens Boulevard i København mellem Tivoli og Rådhuspladsen, og der kom en ukendt midaldrende mand i en rød hjemmestrikket trøje gående i mod dig, ville du så kunne huske det i dag? Nej, vel? Men hvis den samme mand, i det øjeblik han passerer dig, giver dig et hårdt slag på skulderen, så ville du kunne huske det. Det har lagret sig i din krop og sind som en negativ oplevelse. Når du i fremtiden i en fodgængerovergang møder en mand i en rød hjemmestrikket trøje, så dykker du automatisk ned i din underbevidsthed, og henter den negative oplevelse frem i form af f.eks. angst eller frygt. Du har fået et chok og et traume”.

Traumer og chok kan blandt andet også skyldes nærdødsoplevelser, alvorlig sygdom hos dig eller dine nærmeste, alvorlige ulykker, skilsmisse, fyring eller svigt. Det er de færreste mennesker, der går gennem livet uden at pådrage sig nogle traumer og chok. Heldigvis kan de forholdsvis nemt forløses ved hjælp af EMDR.

EMDR er anerkendt af WHO som et effektivt værktøj til at behandle PTSD.

EMDR Behandlingen

En EMDR behandling er som regel en del af en session med hypnoterapi eller psykoterapi. Hos Kolding Hypnoseklinik anvender vi altid de værktøjer, der er mest hensigtsmæssige i forhold til dine udfordringer. EMDR kan derfor sagtens indgå som en del af et terapiforløb uden, du på forhånd behøver kende til metoden, eller specielt har efterspurgt den.

Når vi arbejder med EMDR, vil vi bede dig om at fremkalde den negative oplevelse, som forårsagede traumet, og lade oplevelsen blive nærværende i dine tanker og i din krop. Herefter skal du følge terapeutens fingre med dine øjne i vandrette bevægelser fra højre mod venstre eller fra venstre mod højre (dette afhænger af, om du er højre- eller venstrehåndet). Dette gentages et større antal gange, og du bliver i pauserne bedt om at fortælle, hvilke følelser, tanker, billeder og/eller kropslige fornemmelser, du kommer i kontakt med under behandlingen. Disse er med til at give terapeuten retningen i EMDR behandlingen, og dermed forløse den negative oplevelse. Det er muligt, at EMDR behandlingen skal fortsættes over et antal gange i dit terapiforløb.