Stress starter typisk som en følelse af ikke at slå til eller ikke at kunne overkomme noget. Men de fleste vågner først op til erkendelsen af, at der er noget helt galt, når de mere fysiske symptomer på stress melder sig. Det er vigtigt at få hjælp til din stress – og jo før jo bedre.
Stress rammer mentalt
Ikke at kunne slå til eller ikke at kunne overkomme noget medfører, at du får flere og flere negative tanker om dig selv og dine evner. Din realitetssans fungerer ikke, som den plejer, og du får udfordringer med din koncentration og din hukommelse. Du bliver måske mere vred, eller du bliver gråd-labil. Du føler ikke, at du er i stand til at styre dine følelser, hvilket i sig selv kan være særdeles angstprovokerende og deprimerende. Og bliver du så ovenikøbet sygemeldt, vil det hele sandsynligvis forstærkes. En sygemelding kan nemlig medføre en følelse af ikke at slå til eller ikke at kunne overkomme noget. Ringen er hermed sluttet.
Kroppens reaktion på stress
Oveni eller sideløbende med alle disse psykiske symptomer melder de fysiske sig. Det kan være søvnproblemer, træthed, hjertebanken og forhøjet blodtryk. Du kan få forskellige uforklarlige infektioner, og du får måske trang til sukkerholdige eller fedtholdige fødevarer. Fysiske symptomer som skal behandles (hos lægen), så de ikke udvikler sig til anden sygdom.
Det er slet ikke sikkert, at du oplever alle omtalte symptomer, og måske oplever du dem i en anden rækkefølge. Der er sjældent to stressforløb, der er helt ens. Og kun du ved, hvordan netop du har det.
Få hjælp til din stress
Du har nok en forklaring på, hvad der har udløst din stress. Du kan have lidt overlast i dit privatliv i forbindelse med en skilsmisse eller et sygdomsforløb hos en pårørende. Du kan gennem længere tid have haft et for stort arbejdspres eller et utrygt arbejdsmiljø. Eller måske står du udenfor arbejdsmarkedet med det kontroltab, den meningsløshed og den manglende socialisering, der ligger i den situation.
Stress udløses af en følelsesmæssig belastning, men der kan være helt andre bagvedliggende årsager, som vi skal have fat på. For måske har du fået stress af årsager, du har fortrængt. Det kunne for eksempel være en episode fra din barndom, der stadig sidder i kroppen. Derfor bruger vi hypnoterapi som supplement til psykoterapien og lader dit underbevidste hjælpe til med identifikation af eventuelle ”skjulte” stressårsager. Sådan sikrer vi os, at du bliver ”samlet helt op.”
Uanset årsag handler det dernæst om at skabe varige mentale/kropslige forandringer hos dig, så en yderligere stress forhindres, og så du kan genvinde dit gamle liv på en ny og sund måde.